تاسیس کلینیک ترک بیحجابی؛ یک طرح نااندیشیده و اشتباهی دیگر
[ad_1]
سالمخبر: سامان توکلی، روانپزشک، در ایکس، نوشت: طرحهایی مثل «کلینیک ترک بیحجابی» هیچ ارتباط و سنخیتی با کاربرد علمیِ روانشناسی ندارند و استفاده از اصطلاحات کلینیک، ترک، درمان و مانند آن برای آنها مصداق سوءاستفاده و «استفادهی ابزاری از روانشناسی است
طرحهایی مثل «کلینیک ترک بیحجابی» ( هیچ ارتباط و سنخیتی با کاربرد «علمیِ روانشناسی» ندارند و استفاده از اصطلاحات «کلینیک»، «ترک»، «درمان» و مانند آن برای آنها مصداق سوءاستفاده و «استفادهی ابزاری از روانشناسی» است.
روانشناسی علمی و حرفهای، سبک زندگی و انتخاب و ترجیح شخصی افراد را بیماریانگاری نمیکند، چه رسد به آن که بخواهد آن را «درمان کند» یا «ترک بدهد».
تبعات منفی این نوع طرحهای نااندیشیده بسیار زیاد است.
اگر واقعا افرادی به عنوان کارشناس و متخصص روانشناسی در طراحی یا اجرای این طرح نقش و دخالتی داشته یا دارند، لازم است این کارشناسان به جامعه و متخصصان معرفی شوند و به طور علنی، صریح و آشکار پشتوانه و مبانی دیدگاهشان را به آگاهی عموم و نقد متخصصان بگذارند.
انجمنهای علمی-حرفهای و دپارتمانهای دانشگاهی روانشناسی و سایر حوزههای مرتبط با سلامت روان هم لازم است موضع علمی و حرفهای و اخلاقی خود را در برابر این اقدامات اعلام کنند.
طبیعتا هر نوع مداخله و تأسیس مرکز در حوزههای سلامت روان نیازمند کسب مجوز از مراجع قانونی مرتبط است. قاعدتا برای تأسیس مراکزی با چنین عنوانی، باید از نهادی مانند وزارت بهداشت یا سازمان نظام روانشناسی مجوز اخذ شده باشد.
در صورتی که این نهادهای مسؤول چنین مجوزی دادهاند لازم است این موضوع را به اطلاع جامعه برسانند، و در غیر این صورت، وظایفی که برای جلوگیری از دخالت غیرمجاز در امر درمان برعهده دارند را انجام بدهند.
همان طور که در بیانیهی اخیر انجمن علمی روانپزشکان ایران توصیه شده، «امر درمانی نباید تبدیل به امری سیاسی» شود و البته اگر قرار است این اتفاق نیافتد، موضوعات سیاسی یا ایدئولوژیک نباید وارد حوزهی خصوصی زندگی افراد و موضوعات مرتبط با سلامت و درمان بشوند.
Source link